Hannatädin kakut ja lahjapussukka

image

imageimage

Dr. Sugarin sivuilla oli retroleivontahaaste, joten päätin tuplaretroilla ja julkaista täällä vanhasta leivontablogistani napatun erittäin klassisen (siis todella retron!) pikkuleipäohjeen.

Halusin kaivaa tämän ohjeen esille jälleen kerran, sillä Hannatädin kakut eivät petä koskaan – ne ovat vuosikymmenestä toiseen aina yhtä hyviä. Lisäksi juuri tämä leivonnainen on henkilökohtaisesti minulle tärkeä, sillä näillä tuli tutustuttua aikanaan mummon kanssa leivonnan ihmeelliseen maailmaan ja sen keskeisimpiin ja kallisarvoisimpiin osasiin: sokeriin, kermaan ja voihin.

Ja voi pojat, Mummo kyllä tiesi… Voin nimeen vannon edelleen. (Ilman voita ei leivontapöydältäni lähde yhtään tekelettä uuniin.) Lisäksi näitä herkkuja lapsetkin osaavat tehdä! Kai siitä maistuvan hyvästä lopputuloksesta ja onnistumisen ilosta minuunkin tarttui sitten leipomisen kipinä, ja se palaa vieläkin.

Harmikseni minulla ei ole mummon alkuperäistä reseptiä missään, mutta tässä on kakkusten ohje Ullan Svenskin “Lempileivonnaiset”-kirjan ohjeella. Hyviä olivat.

HANNA-TÄDIN KAKUT (75 kpl )
200*C, noin 10 min.

  • 3 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 1,5 dl kermaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 
1,5 dl perunajauhoja
  • Koristeeksi: ripaus tomusokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kerma joukkoon.
 Sekoita keskenään jauhot. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita hyvin.

Pyöritä taikinasta tanko ja leikkaa se pieniksi samansuuruisiksi paloiksi. Pyöritä palat palloiksi käsiesi välissä – ja litistä hieman esim. lasilla.

Paista uunin keskitasolla 200*C noin 10 minuuttia. Sihtaa jäähtyneille pikkuleiville halutessasi sokeria.

 Ohjeita ja vinkkejä 

  • Vaikka kyseessä onkin helppo ja aina onnistuva perusresepti, voi kakkujen profiilia korottaa korkealaatuisemmaksi pitämällä kakkujen koon ja ulkonäön mahdollisimman symmetrisenä. –> Tee kakkutaikinasta alle 3 cm paksuinen pötkö. Leikkaa pötköstä maksimissaan 3 cm:n palasia, ja pyörittele nämä käsiesi välissä pelille palloiksi. Ota tämän jälkeen juomalasi ja jauhota sen pohja hennosti vehnäjauhopussissa. Painele juomalasin pohjalla pallot littanaksi – lisää välillä jauhoja lasin pohjaan, jos taikinapallot alkavat tarttua kiinni. Näin kakkujen ulkopinta paisuu tasaisesti, eikä kakkuihin jää sormien jättämiä epäsäännöllisiä “lommoja”.
  • Ullan ohjeessa vinkattiin sihtaamaan tomusokeria jäähtyneiden kakkusten päälle juuri ennen tarjoilua. Tätäpä ei mummoni aikoinaan opettanutkaan, mutta näin myös kakkusista tuli juhlavampia ja tomusokeri nosti hennosti vielä kakkusten herkullisuutta lisäämällä niiden makeutta.
  • Kääräisemällä pikkuleivät pakastuspussiin ja sujauttamalla ne kauniin lahjapussukan sisälle, saa näistä kakkusista nopeasti myös kauniin lahjan.

Voit ladata ja tulostaa kuvassa näkyvän  A4-kokoisen lahjapussukka-printin tästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s